Új fűtőberendezés a kiskutyám lakosztályába

Végre sikerült kiharcolnom a szüleimtől, hogy tarthassak kutyát. Eddig azért voltak hajthatatlanok, mivel apukám allergiás a kutyaszőrre – legalábbis egyszer tüsszögőroham jött rá, amikor vendégségbe mentünk egy barátunkhoz, aki a lakásában tartott egy vizslát és egy hosszúszőrü macskát. Most azonban vészhelyzet volt: egy ismerősömnél születtek kiskutyák, és maradt egy, akinek nem találtak gazdát, viszont ők nem tudták megtartani. Semmiképp sem akartuk, hogy a kis jószág menhelyre kerüljön, úgyhogy minden létező érvvel győzködtem a szüleimet, hogy megtarthassam. Szigorú feltételek mellett végül beadták a derekukat: én gondoskodom a kiskutyáról, etetem, sétáltatom, valamint kerti kutyus lesz, apukám allergiája miatt nem teheti be a lábát a lakásba.

Nagyon boldog voltam, amikor hazahoztam a Luna névre keresztelt barna-fehér foltos, játékos kis szőrgombócot. Az interneten keresztül olcsón sikerült neki beszereznem egy kutyaházat, amibe sikeresen beleszokott pár nap alatt.

Közeledett azonban a tél, és Luna éjszakánként egyre inkább vacogott a kültéri óljában. A kertünkben van egy fészer, amiben szerszámokat tárolunk, de én is szívesen tartózkodom benne, amikor nyugalomra van szükségem. Emiatt pár éve félig berendeztem tanuló- és olvasószobának, bevittem egy fotelt és egy kis asztalt. Az az ötletem támadt, hogy télre beköltöztetem Lunát a házával együtt a fészerbe, hogy ne fagyoskodjon szegény. Szerencsére beleegyeztek a szüleim is.

Azzal azonban nem számoltam, hogy a fészer nem kellőképp hőszigetelt, és éjszakánként szinte ugyanolyan hideg van, mint kint, tehát nem sokat ér. Plusz én sem szívesen olvasgatok a mínuszokban.

Este elpanaszoltam a problémát anyukámnak. Biztosított, hogy majd kitalálunk valamit. Legnagyobb meglepetésemre viszont apukám állt elő egy mentő ötlettel, miszerint szigeteljük le hungarocellel a fészert és szereljünk be egy kisebb fűtőberendezést. Így a kutyus is jól jár és nekem is megmarad a csendes kis kuckóm. Nagyon megörültem az ötletnek, egyből le is ültem a gépem elé, hogy erre a célra alkalmas fűtőkészülékeket keresgéljek.

klímával való fűtés

A legtöbb azonban vagy nagyon drágának vagy alkalmatlannak bizonyult. Már majdnem feladtam, amikor a kereső kidobta a futesklimaval.com oldalt. Ez a honlap új reményt ébresztett bennem.

Nem igazán értek a klímaberendezésekhez, de a ’klímával való fűtés’ címszavakra kiadott találatok között sokáig böngésztem. Az Intensa nevű készülék felkeltette az érdeklődésemet. Ennek a terméknek 2,5 kW a fűtőteljesítménye és rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal, valamint párátlanítási móddal is. Ez a fűtési módszer bizonyult a legolcsóbbnak és a leghatékonyabbnak. A klímával való fűtés a levegő tisztasága szempontjából is hasznos, mivel a készülék szűri a klimatizált levegőt. Szerencsére az ár magába foglalja nemcsak a készülék árát, hanem annak telepítését is. Továbbá a szakemberek a későbbiekben is rendelkezésünkre állnak a klímaberendezés karbantartásában.

Megmutattam a szüleimnek is, hogy mit találtam. Rácsodálkoztak a termékre, ők sem hallottak még róla. Rábólintottak, hogy megrendelhetem.

Pár munkanapon belül ki is szállították. Addigra apukámmal közösen kitapétáztuk a fészert hungarocellel, hogy a hő ne szökhessen meg többé. Furcsa, de amíg apukám a kutya lakrészén tartózkodott, nemhogy nem tüsszögött, de semmiféle allergiás panasza nem volt.

Amikor elkészült az új fűtőberendezés, azonnal ki is próbáltuk, elkezdtünk vele ismerkedni. Nagyon hamar kellemes meleg lett a helyiségben, megkönnyebbültem, hogy Luna nem fog megfázni télen. Mellesleg én is többet fogok a fészerben tartózkodni.

Már másnap iskola után, miután sétáltam egy nagyot a kutyussal, beültem hozzá megírni a házimat. Nemsoká megérkezett apukám, és bejött a fészerbe megnézni, hogy működik a klímával való fűtés. Ismételten azt tapasztaltuk, hogy akármennyit tartózkodhat egy légtérben a kutyussal, nem vált ki belőle allergiás reakciót. Nagy a valószínűsége, hogy igazából a macskára volt allergiás a vendégségben és az egész kalamajka a kutyatartással kapcsolatban fölösleges volt. Én mégis örülök neki, hogy ilyen szépen berendeztük a fészert, mert szeretem az itteni kuckómat. És most már apukám is többet játszik a kutyával, aki időközben nagyon megszerette az új otthonát és nem érzi hátránynak, hogy nem a lakásban tartjuk. A szüleimnek is tetszik a fűtésre szolgáló klíma, talán még ők is fogják dolgozószobának vagy búvóhelynek használni a fészert, amikor csendre vágynak.